"Το Παγκάκι της Φιλίας" κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Μια εξαιρετική δράση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο σχολείο μας για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, στηριγμένοι σε ένα κοινό όραμα της Διευθύντριας του σχολείου κ. Δραγατογιάννη Παναγιώτας για ένα πιο ενωμένο και φιλικό σχολικό περιβάλλον και με τη συνεργασία της δασκάλας ειδικής αγωγής του νεοσύστατου Τμήματος Ένταξης κ. Φουρκιώτη Μαρίας, της ψυχολόγου του σχολείου κ. Μπαγιώτα Θεανώς, του θεατρολόγου κ. Μπάκα Παναγιώτη, του εικαστικού κ. Ροδοβίτη Ιωάννη και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την ενίσχυση της φιλίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των μαθητών μας, το Παγκάκι της Φιλίας δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Γ' τάξης και τον εικαστικό του σχολείου κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των εκπαιδευτικών από την Ιταλία πριν λίγους μήνες στο σχολείο μας.

Τι είναι, όμως, το Παγκάκι της Φιλίας;

Η ιδέα αυτή, αντιπροσωπεύει έναν χώρο συνάντησης σε έναν εξωτερικό χώρο του σχολείου, όπου τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται όταν αντιμετωπίζουν ανάγκη συντροφιάς, φιλίας ή ακόμη και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά, ενισχύοντας το αίσθημα κοινότητας.

Σε σχέση με την προσέγγιση κατά του σχολικού εκφοβισμού, η δασκάλα του τμήματος ένταξης σε συνεργασία με την ψυχολόγο του σχολείου, πραγματοποίησαν διάφορα μαθήματα που αναδείκνυαν τη σημασία της καλής συμπεριφοράς και της αλληλοκατανόησης. Παράλληλα, ο θεατρολόγος μας, με θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες, οδήγησε τους μαθητές σε μια συναρπαστική εμπειρία. Με δραματικές σκηνές και συζητήσεις, ενθάρρυνε την κατανόηση των συνεπειών του εκφοβισμού και τη σημασία της φιλίας στην ευημερία της κοινότητάς μας. Τέλος, ο εικαστικός μας δημιούργησε μάσκες που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες συναισθηματικές διαθέσεις των μαθητών.

Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ανακλάται στο Παγκάκι της Φιλίας, όπου οι παιδικές ιδέες, οι ανησυχίες και η φιλία καταγράφονται με «παγωμένες εικόνες» στο παγκάκι μας, που απεικονίζουν σκηνές εκφοβισμού στην αρχή αλλά στη συνέχεια αναδεικνύουν την ευαισθησία και την κατανόηση μεταξύ των μαθητών μας και τη σημασία του σεβασμού και της αλληλεγγύης, διαμορφώνοντας στο τέλος ένα περιβάλλον αμοιβαίας υποστήριξης.

Οι μαθητές μας, μέσα από αυτή τη διαδικασία, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα αισθήματα και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον εκφοβισμό και τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή τους, κατανοώντας στο τέλος τη σημασία της αλληλοσεβασμού, της αποδοχής και της συνεργασίας.

Η Διευθύντρια μας, κ. Δραγατογιάννη, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη δράση αυτή και τόνισε ότι οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση της φιλίας και της αλληλεγγύης θα συνεχίσουν με νέες πρωτοβουλίες. Σημείωσε και κάλεσε όλη τη σχολική κοινότητα να παραβρεθεί στη δράση που πραγματοποιείται για τον σχολικό εκφοβισμό την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και ώρα 11:00 π.μ. Η δράση αυτή δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ο κοινός μας στόχος είναι να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε μαθητής νιώθει ασφαλής, σεβαστός και αγαπημένος.

1

2

3

4

5

6