- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 11:03
9 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες»
Ερρίκος Σλήμαν
«Εδώ και λίγα χρόνια, έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, να εορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.
O εορτασμός αυτός αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού διαχρονικού ρόλου της Ελληνικής ως φορέα πολιτισμικών αξιών οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Η συνέχεια αυτή της γλώσσας μας είναι που μας συνδέει με τον λόγο του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους, με τη γλώσσα των κειμένων του Ομήρου και του Αισχύλου, με τη γλώσσα του Θουκυδίδη, του Ηροδότου και του Πλουτάρχου, με τη γλώσσα του Ιπποκράτους, ακόμη και με τη γλώσσα της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, τη γλώσσα του Χρυσοστόμου, του Γρηγορίου και του Βασιλείου, για να σταθώ μόνο σ' αυτά.
Μη γελιόμαστε! Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός ο εκφρασμένος σε γλώσσα Ελληνική, τα κείμενα τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μας έμαθε, μας γνωρίζει και μας ξεχωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.
Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός της γης» (Μπαμπινιώτης).
Αρκεί να επισημανθούν τα ακόλουθα:
• Η ελληνική γλώσσα έχει ζωή τουλάχιστο 4.000 χρόνων προφορικής και 3.500 χρόνων γραπτής παράδοσης. Είναι η αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης και η μόνη, με εξαίρεση δύο κινεζικές διαλέκτους, που παρουσιάζει αδιάσπαστη συνέχεια.
• Τα Ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, μεταφρασμένα, όπως και η Αγία Γραφή, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, αποτελούν αθάνατα μνημεία λόγου με απαράμιλλη αισθητική και νοηματική πληρότητα.
• Επί έξι αιώνες (300 π. Χ. - 300 μ.Χ.) η Ελληνική υπήρξε lingua franca, διεθνής γλώσσα με μεγάλη αίγλη σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
• Ως γλώσσα της νέας θρησκείας συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση του χριστιανισμού, ο οποίος άλλαξε τη ροή της ιστορίας.
• Από την εποχή της Αναγέννησης ως σήμερα η Ελληνική αποτελεί, με τη Λατινική, αστείρευτη πηγή δημιουργίας νέων επιστημονικών όρων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες σύγχρονες λέξεις έχουν τα μορφήματα bio- (βιο-) ή -logy (-λογία)....
Για να τιμήσει το σχολείο μας τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας έγινε διαλογική συζήτηση με τους μαθητές/τριες, οι οποίοι προηγουμένως παρακολούθησαν σχετικές παρουσιάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο τέλος, οι μαθητές/ τριες της Στ΄ τάξης δημιούργησαν αφίσα με λέξεις ευρωπαϊκών γλωσσών που έχουν ελληνικές ρίζες.